چقدر طول می‌کشد تا نوازنده حرفه ای سنتور شویم؟

همه چیز درباره نواختن سنتور و ساخت آن

پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۰۳

چقدر طول می‌کشد تا نوازنده حرفه ای سنتور شویم؟

۱۰۴ بازديد


این مطلب مناسب هنرجویانی است که قصد دارند در مدت سه ماه با کلیات نوازندگی سنتور آشنا شوند. سپس بتوانند برای اطرافیانشان یک کنسرت تکنوازی سنتور بدهند. سنتور سازی است که حتی اگر به صورت تصادفی مضرابمان را روی آن بزنیم، نوای بسیار خوشی از آن در می‌آید. اما اگر بخواهیم آنرا یادبگیریم، آموزش سنتور چقدر زمان لازم دارد؟ چه مراحلی برای آن باید پیموده شود؟ پاسخ به این پرسش‌ها به اهداف ما از یادگیری سنتور، زمانی که صرف تمرین می‌کنیم و انتظاری که از یادگیری سنتور داریم، باز می‌گردد.

سنتور نوازی از یک جنبه به دو بخش اصلی قابل تقسیم است. یکی فن نوازندگی و دیگری نوازندگی معنادار با ساز. از این جهت نوازندگی شبیه به سخنرانی است. علاوه بر اینکه باید بتوانیم خوب صحبت کنیم، سخنان‌مان باید معنادار باشد و در عین حال شنوندگان را هم خسته نکنیم. بنابراین یک اجرای خوب موسیقی باید نسبتاً کوتاه، همراه با ضربی (قطعات ریتمیک) یا تصنیف و دارای مقدمه و پایان مناسب باشد. در عین حال باید از لحاظ تکنیک و فن نوازندگی بدون نقص اجرا شود.

 

قدم اول

اولین و مهم‌ترین مرحله، خریداری یک ساز خوش صداست. ساز خوش صدا و خوش کوک موجب می‌شود تا موقع تمرین، نوای خوش آهنگ‌تری به گوشمان برسد. به این ترتیب به موسیقی هم علاقه‌مندتر می‌شویم. ضمن اینکه معمولاً سازهای خوش صدا، کیفیت بهتری از لحاظ ساخت دارند. هنگام کوک کردن هم به اصطلاح روان‌تر کوک می‌شوند. با این همه شاید مایل نباشیم در ابتدا برای خرید یک ساز زیاد هزینه کنیم. بنابراین بهترین انتخاب، یک ساز خوش‌صدای “مشقی” است که قیمت زیادی هم ندارد.

گام‌های بعدی

گام بعدی، انجام تمرین‌های تکنیکی ساده اما معنادار برای شروع نوازندگی با ساز است. تمرین‌هایی برای روان شدن مچ دست‌ها و نحوه زدن مضراب به نحوی که نوای خوشی از آن‌ها بیرون آید. اغلب هنگام انجام این تمرین‌ها، ترکیب‌بندی‌های بدون معنایی به هنرجویان داده می‌شود. یعنی آن‌ها چیزهایی تمرین می‌کنند که از لحاظ موسیقیایی فاقد معنا است. صرفاً تمرین‌ها و اتودهایی برای دست‌هاست. مرحله بعدی در آموزش سنتور، تکرار تمرین‌های بالا حداقل هفته‌ای دو ساعت است. اگر دو ساعت در هفته، به ویژه در ابتدای آموزش وقت بگذاریم، بعد از سه ماه توانایی ارایه یک اجرای کوتاه برای اطرافیانمان را خواهیم داشت. گام آخر، انتخاب و یادگیری چند فرم موسیقایی ساده است. برای یک اجرا، نوازندگان معمولا از فرم‌های درآمد، آواز، فرود، تصنیف و ضربی در موسیقی ایرانی استفاده می‌کند. به عنوان نمونه، اجرا می‌تواند شامل یک درآمد، کرشمه و فرود باشد. حالت دیگر درآمد، تصنیف، ضربی است. حالت کامل‌تر درآمد، قطعات آوازی، تصنیف و ضربی است.

چند ماه است که به کلاس آموزشی می‌روم، چرا هنوز آنطور که می‌خواهم نمی‌توانم سنتور بنوازم؟

یک دلیل می‌تواند میزان اندک وقتی که برای تمرین‌های هفتگی گذاشته‌اید باشد. اولین صداهای قابل شنیدن از نوازندگی یک فرد مبتدی در حدود ماه چهارم تا ششم اتفاق می‌افتد. قبل از آن ضربات به سنتور دقیق نیست و صداهای اضافی از خرک‌های دیگر شنیده می‌شود، مضراب اصطلاحا گِز دارد و مچ‌ها روان نیستند. بنابراین نباید انتظار صدای قابل شنیدن از ساز داشت. به طور کلی اگر از کوک بودن سازتان اطمینان دارید و پس از پرس وجوهای فراوان اقدام به انتخاب مدرس کرده‌اید، ایراد از تمرین کم یا دقت پایین شما برای یادگیری است. اگر از مدرستان از لحاظ روشی که برای آموزش انتخاب کرده اطمینان دارید، تنها دلیلی که درآوردن صدای خوش از ساز ممکن است طولانی شود، تمرین کم شماست.


آیا یادگیری سنتور برای من دیر شده است؟

یادگیری سنتور سن مشخصی ندارد، تنها دلیل بازدارنده در پیشرفت شما در موسیقی تمرین اندک شماست. آنهم ممکن است به دلایلی مثل مشغله کاری یا وقت اندک فراغت باشد که می‌توانید به تمرین نوازندگی اختصاص دهید. بنابراین تنها ایراد شروع یادگیری موسیقی در سنین بالاتر محدودیت در وقت شما برای تمرین روزانه است. نکته دیگر، حساسیت و شناخت گوش شما نسبت به موسیقی است که می‌خواهید یاد بگیرید. اگر گوش آشنا به موسیقی ایرانی به ویژه سنتور دارید، هیچگاه یادگیری موسیقی برای شما دیر نیست.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در فارسی بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.